Οδηγίες επαγγελματικής παρουσίασης

με βίντεο και σημειώσεις

Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές προδιαγραφές που τίθενται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων και οι οποίες εφαρμόζονται από τον Όμιλό μας, προκειμένου να πετύχετε τους εξής στόχους:
• Να αναδείξετε το επαγγελματικό σας προφίλ
• Να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις προσδοκίες των σπουδαστών σας

Αφού διαβάσετε τις βασικές προδιαγραφές, στείλτε μας δείγμα μικροδιδασκαλίας με e-mail διάρκειας περίπου 15 λεπτών με συνοδευτικό δείγμα επιμορφωτικού υλικού περίπου 10 σελίδων.

Πάνω στην οθόνη του υπολογιστή, ή σε ειδικό τρίποδο τοποθετήστε την κάμερά σας. Στήστε την κάμερά σας στο ύψος του κεφαλιού σας.

Προσέξτε ιδιαίτερα τον ήχο σας! Απομονώστε όσο γίνεται τον χώρο σας από εξωτερικούς θορύβους (κλείστε παράθυρα και πόρτες) και προτιμήστε εξοπλισμό όπως Headset, επιτραπέζιο μικρόφωνο ή μικρόφωνο πέτου. Αποφύγετε τα ακουστικά του κινητού σας και το ενσωματωμένο μικρόφωνο της κάμεράς σας επειδή είναι χαμηλής ποιότητας και ανεβάζουν το επίπεδο των εξωτερικών θορύβων.

Όταν κάθεστε στο γραφείο σας φροντίστε να δείχνετε στην κάμερα ολόκληρο το πρόσωπό σας, μέχρι και το σημείο του σώματος που σας “κόβει” το γραφείο (να φαίνεται και λίγο η επιφάνεια του γραφείου). Ταυτόχρονα το κενό μεταξύ του πάνω μέρους του κεφαλιού σας και του τέλους του πλάνου θα πρέπει να είναι από ελάχιστο έως μηδενικό. Μη δείχνετε δηλαδή στην κάμερα μόνο το πρόσωπό σας. Είναι πολύ σημαντικό, να φαίνονται οι κινήσεις των χεριών σας καθώς μιλάτε, προκειμένου να ενισχύετε την πειθώ, την εκφραστικότητα και την αποτελεσματικότητά σας στην μετάδοση των γνώσεων.

Μπορείτε να κάνετε το μάθημά σας με φόντο την κουρτίνα σας, ή τον καθαρό και βαμμένο σας τοίχο. Αποφύγετε τα κάδρα, τις αφίσες και τους πίνακες ζωγραφικής στο φόντο σας τα οποία αποσπούν την προσοχή των σπουδαστών σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε φόντο από την κουζίνα σας, ή από το σαλόνι σας! Φροντίστε, ώστε στο φόντο σας να μην υπάρχει τίποτε που να μην έχει σχέση με την επαγγελματική σας ιδιότητα.

Προετοιμάστε την εικόνα της εμφάνισής σας! Προτιμήστε επαγγελματικό Dress code ώστε να πείσετε τους σπουδαστές σας και με την εικόνα σας ότι είστε επαγγελματίας και έμπειρος εισηγητής.

Προετοιμάστε καλά την ύλη σας και μη διαβάζετε από μέσα (βιβλία ή σημειώσεις) κατά τη διάρκεια του μαθήματος!

Κοιτάτε στην κάμερα όταν μιλάτε και όχι στην οθόνη του υπολογιστή σας, ώστε να δείχνετε αμεσότητα επικοινωνίας με τους σπουδαστές σας.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσετε τα νοήματά σας. Για παράδειγμα μπορείτε να κινείτε τα χέρια σας για να δίνετε έμφαση, προκειμένου να διατηρείτε αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή των σπουδαστών σας.

Ρυθμίστε την ένταση της φωνής σας δίνοντας έμφαση και έκφραση στο περιεχόμενο της διάλεξης, ώστε να διατηρείτε υψηλά το ενδιαφέρον των σπουδαστών σας. Για να κάνετε πιο ζωντανό το λόγο σας, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 3 δυναμικές στην ένταση της φωνής σας [Δυνατή, Κανονική, Χαμηλή]. Αποφύγετε το κόμπιασμα, και τα “εεεε” κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας.

Προσέχετε τον φωτισμό του χώρου και ρυθμίζετέ τον αναλόγως, ώστε να μην εμφανίζεστε στην οθόνη «καμένοι» (δηλαδή υπερφωτισμένοι), ή αντίθετα, υποφωτισμένοι και σκοτεινοί.

Δείξτε το PowerPoint σας αφού έχετε κάνει πρώτα και απαραίτητα κοινή χρήση οθόνης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιείτε (Προτείνουμε τις πλατφόρμες Stramyard ή Zoom).

Φροντίστε να εναλλάσσετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διάλεξής σας τα pdf ή power point με το πρόσωπό σας.

Το συνοδευτικό επιμορφωτικό υλικό θα πρέπει:
• Να περιέχει σημειώσεις σε μορφή power point αλλά και pdf.
• Να περιέχει από 5 σελίδες κατ’ ελάχιστον ανά μία ώρα μαθήματος.
• Να μην είναι διπλότυπο (Λογοκλεμμένο) ή αν είναι διπλότυπο να επιτρέπεται ρητά από τον συγγραφέα η επεξεργασία, διασκευή και εμπορική χρήση του.
• Να έχει επαγγελματική εμφάνιση (Εικόνες, γραφιστικά πλαίσια και άλλα στοιχεία που ζωντανεύουν το κείμενο),
• Να αναφέρεται η βιβλιογραφία-πηγές.
• Να υπάρχει κεφαλίδα και υποσέλιδο. Στην κεφαλίδα να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του εισηγητή, ο τίτλος του σεμιναρίου, και ο αριθμός της σελίδας ενώ στο υποσέλιδο να αναγράφεται ο φορέας διεξαγωγής του σεμιναρίου (Εκπαιδευτικός Όμιλος ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ).