Εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Τι είναι;
Άρθρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αυξάνει σημαντικά την χρήση της στην χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα, ειδικά με αφορμή την πανδημία του COVID-19, χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική λύση για να προσφέρει την εξ αποστάσεως δυνατότητα μάθησης σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Δεν απαιτεί την ανάγκη φυσικής παρουσίας στον χώρο που η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα.
Ξεκίνησε με την εκπαίδευση δια αλληλογραφίας ενώ στην πορεία προχώρησε μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (Εκπαιδευτική τηλεόραση, κ.λπ.), μέσω CD-ROM με διαδραστικό υλικό και πλέον, με την ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υλοποιείται στον μεγαλύτερο βαθμό με την υποστήριξη του υπολογιστή μέσω διαδικτυακού περιβάλλοντος.
Στις μέρες μας και λόγω της χρήσης του διαδικτύου αναφέρεται με διάφορους ορισμούς όπως ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), μάθηση μέσω διαδικτύου (online learning), διαδικτυακή εκπαίδευση (online education), κ.λπ.
Διακρίνεται σε 2 κατηγορίες:
• Εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση: Με την εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση, η διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης γίνονται ταυτόχρονα. Ο εκπαιδευτής παραδίδει το μάθημα σε ζωντανή σύνδεση, όχι απαραίτητα αμφίδρομη, και ο εκπαιδευόμενος, αν και βρίσκεται σε διαφορετικό τόπο, παρακολουθεί το μάθημα στον ίδιο χρόνο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την υποστήριξη της τηλεδιάσκεψης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ίδιο και η χρήση δωματίου ζωντανής συζήτησης (live chatroom).
• Εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση: Στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει όχι μόνο σε διαφορετικό χώρο από τον εκπαιδευτή, αλλά και σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία της παράδοσης ή δημιουργίας του μαθήματος.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σύγκριση με την δια ζώσης εκπαίδευση υπερτερεί στο γεγονός ότι “σπάει” τα σύνορα. Συγκεκριμένα, πρόσβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση έχουν κατά κύριο λόγο άτομα τα οποία ζούνε σε μητροπολιτικές περιοχές. Αντίθετα, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν πρόσβαση άτομα από κάθε μέρος του πλανήτη με μοναδική προϋπόθεση την κατοχή υπολογιστή και διαδικτυακής σύνδεσης. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας διαφόρων πολιτισμών μιας και σε μία διαδικτυακή αίθουσα μπορεί να υπάρχουν μαθητές και σπουδαστές από διάφορα μέρη του πλανήτη.
Επιπροσθέτως, με τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί έναν πιο φιλικό τρόπο διδασκαλίας για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γεννήθηκε μαζί με τη Βιομηχανική Επανάσταση στα μέσα του 19ου αιώνα, αναγνωρίστηκε όμως τελικά, μετά από πολλά χρόνια, ως έγκυρη εκπαιδευτική πρακτική. Στις μέρες μας δεκάδες εκατομμύρια σπουδαστές παρακολουθούν ανοικτά πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά κέντρα επιχειρήσεων, κολέγια εξ αποστάσεως κατάρτισης και τμήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συμβατικών ιδρυμάτων. Ο κόσμος των τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών της Ηλεκτρονικής Επανάστασης εισήλθε στον χώρο της εκπαίδευσης στο τέλος της δεκαετίας του 1980 καθιστώντας εφικτή την διδασκαλία πρόσωπο με πρόσωπο από απόσταση. Ηλεκτρονικές αίθουσες διδασκαλίας, που απέχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα η μια από την άλλη συνδέονται μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας.