fbpx

Διαχείριση Άγχους

Άρθρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ
Το άγχος και η διαχείριση άγχους είναι μια κατάσταση γνωστή στην πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων. Οι ραγδαίοι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αναγάγει το άγχος στην πανδημία των καιρών που έχει εισβάλει στις ζωές των ανθρώπων με δυσμενή αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η διαχείριση άγχους προκειμένου να επανέλθει η επιθυμητή ισορροπία στην ζωή των ανθρώπων. Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στο άτομο η διαχείριση άγχους όπως φαίνεται παρακάτω είναι πολλά και εξαιρετικά σημαντικά.

Το άγχος είναι μια κατάσταση γνωστή στην πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων. Οι ραγδαίοι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αναγάγει το άγχος στην πανδημία των καιρών που έχει εισβάλει στις ζωές των ανθρώπων με δυσμενή αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η διαχείριση άγχους προκειμένου να επανέλθει η επιθυμητή ισορροπία στην ζωή των ανθρώπων. Τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στο άτομο η διαχείριση άγχους όπως φαίνεται παρακάτω είναι πολλά και εξαιρετικά σημαντικά.

Τα οφέλη από την διαχείριση άγχους, πρώτα από όλα είναι σωματικά. Η διαχείριση άγχους είναι μια διαδικασία που έχει ως απώτερο σκοπό να ελαττώσει και γιατί όχι να ανακουφίσει το άτομο από την διαρκή και έντονη ανησυχία και νευρικότητα που βιώνει και το εμποδίζει να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Το κυριότερο βήμα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το άγχος μέσα από την διαχείριση άγχους είναι η εξάλειψη μιας σειράς από δυσάρεστα συμπτώματα μέσω των οποίων εκδηλώνεται το άγχος στο σώμα. Τα συμπτώματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η διαχείριση άγχους καλύπτουν μια ευρεία γκάμα που μπορεί να ξεκινά από μια απλή εφίδρωση στα χέρια ως και αίσθημα ασφυξίας και έντονη ταχυπαλμία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα που καλούνται να αντιμετωπιστούν στην διαχείριση άγχους είναι πιο σοβαρά και ακόμη πιο δύσκολα διαχειρησιμα. Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματική διαχείριση άγχους μπορεί να προσφέρει στο άτομο σημαντική ανακούφιση και ευεξία απαραίτητη για να ανακάμψει η ζωτική του ενέργεια στα κανονικά της επίπεδα.

Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο που συνδέεται άμεσα με το άγχος και τη σωστή διαχείριση άγχους είναι ο ύπνος. Το άγχος σε αυξημένα επίπεδα, αν λείπει η διαχείριση άγχους, επηρεάζει αποδεδειγμένα τόσο την διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου. Άνθρωποι που βιώνουν αρκετά στρεσογόνες καταστάσεις αν δεν καταφύγουν στην διαχείριση άγχους μπορεί στην κυριολεξία να χάσουν τον ύπνο τους για μεγάλο χρονικό διάστημα με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει στην ψυχολογία και στην επίδοση τους. Πολλοί από αυτούς τους συγχρόνους ανθρώπους μπορεί με την απουσία στη διαχείριση άγχους να βιώνουν συχνά ένα διακοπτόμενο ανήσυχο ύπνο που δεν τους επιτρέπει να αναπαυτούν κατά τις νυχτερινές ώρες. Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο σενάριο. Λιγότεροι αλλά όχι ανύπαρχτοι είναι εκείνοι που αν η διαχείριση άγχους δεν ενσωματωθεί στην ζωή τους, βιώνουν πλήρη αϋπνία κατά την διάρκεια της νύχτας μένοντας απασχολημένοι με ανήσυχες σκέψεις και σενάρια κινδυνολογίας. Η διαχείριση άγχους λοιπόν κρίνεται απολύτως αναγκαία γιατί μέσα από τη διαχείριση άγχους το άτομο μαθαίνει πως να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που του προκαλούν αβεβαιότητα του χωρίς να θυσιάζει τον ύπνο του που είναι καίριας σημασίας για την ενεργητικότητα του.

Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό δώρο από τη διαχείριση άγχους είναι η πνευματική χαλάρωση. Το άγχος φυσιολογικά είναι μια κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας και εγρήγορσης που πνευματικά απαιτεί την μέγιστη δυνατή προσπάθεια από τον άνθρωπο που το βιώνει. Η διαχείριση άγχους αν αυτή η κατάσταση δεν είναι συχνή δεν κρίνεται αναγκαία καθώς μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εφόσον η ενεργητικότητα του ατόμου βρίσκεται στο μέγιστο. Η διαχείριση άγχους γίνεται αναγκαία όταν αυτή η κατάσταση ετοιμότητας αρχίζει να γίνεται αρκετά συχνή ή και μόνιμη στην καθημερινότητα του ατόμου. Τότε και μόνο τότε, η διαχείριση άγχους είναι επιβεβλημένη καθώς η συνεχής πνευματική ετοιμότητα οδηγεί σε νοητική εξουθένωση και κόπωση που τελικά συμβάλλει στα αντίθετα αποτελέσματα και όχι σε αυξημένη παραγωγικότητα. Η διαχείριση άγχους λοιπόν είναι ίσως η μόνη διέξοδος που μπορεί να επιφέρει την πολυπόθητη πνευματική ηρεμία και νοητική διαύγεια που είναι απαραίτητη και αναγκαία για μια ομαλή καθημερινότητα. Αυτός είναι τελικά και ο λόγος που η διαχείριση άγχους δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλα είδος πρώτης ανάγκης αν το άγχος είναι μακροχρόνιο φαινόμενο στην ζωή ενός ανθρώπου.

Η συναισθηματική ισορροπία είναι ένας επιπλέον λόγος για να καταφύγει κάθε σύγχρονος άνθρωπος στη διαχείριση άγχους. Χωρίς αμφιβολία ο συναισθηματικός κόσμος είναι ένα ακόμη στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης που πλήττεται σφοδρά από την δυσάρεστη κατάσταση του άγχους αν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση άγχους. Δεν είναι λίγες οι φορές που η υπερβολική ένταση και ανησυχία, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης άγχους, βρίσκει διέξοδο σε φαινομενικά αδικαιολόγητα ξεσπάσματα θυμού ή σε συχνές εναλλαγές της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου. Η αποτελεσματική διαχείριση άγχους είναι ικανή να εφοδιάσει τον άνθρωπο με όλες τις απαραίτητες ικανότητες και τεχνικές ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που βιώνει, να τα ελέγξει και να τα διοχετεύσει δημιουργικά χωρίς να βλάπτει την ψυχή και το σώμα του. Η διαχείριση άγχους λοιπόν δεν είναι αναγκαία μόνο για τα σωματικά συμπτώματα αλλα και για τη συναισθηματική άνθηση του ατόμου.

Η διαχείριση άγχους μπορεί να φανεί χρήσιμη ακόμα και σε θέματα που αφορούν την αναβλητικότητα των σύγχρονων ατόμων ή σε διαταραχές όπως οι κρίσεις πανικού ή την παιδική κακοποίηση. Χωρίς τη διαχείριση άγχους, οι περίοδοι που χαρακτηρίζονται από έντονες ανησυχίες και αγχωτικά συναισθήματα συνήθως συνοδεύονται και από αυξημένη αναβλητικότητα σε σχέση με τις επείγουσες υποχρεώσεις. Τα δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύουν το άγχος πολλές φορές μπορεί να είναι τόσο έντονα που ο άνθρωπος χωρίς εξειδικευμένη διαχείριση άγχους να μην μπορεί να ανακτήσει εύκολα τον αυτοέλεγχο του και να πειθαρχήσει στο υπάρχων πρόγραμμα υποχρεώσεων. Σε μια τέτοια κατάσταση η διαχείριση άγχους είναι επιβεβλημένη υπόθεση. Μόνο μέσα από την διαχείριση άγχους δίνονται οι κατάλληλες τεχνικές στο άτομο ώστε να είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει το άγχος τόσο στην απόδοση του όσο και γενικά στην ζωή του. Η μελετημένη διαχείριση άγχους δείχνει σε κάθε άτομο ότι το άγχος από μόνο του δεν είναι κακό, αν όμως αφεθεί ανεξέλεγκτο χωρίς την απαιτούμενη διαχείριση άγχους, μπορεί να γίνει καταστροφικό και να αποσπάσει κάθε άνθρωπο από το στόχο του. Μέσα από την διαχείριση άγχους ο άνθρωπος σίγουρα δεν εξαλείφει τις καταστάσεις που του προκαλούν το άγχος αλλά μαθαίνει να αντιδρά στα αγχωτικά ερεθίσματα με τρόπο που να μην είναι επιβαρυντικός για την ζωή του.

Η δημιουργικότητα είναι ένας επιπλέον προσωπικός τομέας που πλήττεται άμεσα από το καθημερινό άγχος και μπορεί να επωφεληθεί από τη διαχείριση άγχους. Ένα μυαλό πλημμυρισμένο από φόβους και ένα σώμα γεμάτο ένταση, χωρίς τη διαχείριση άγχους σίγουρα δεν είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι για ένα ταξίδι δημιουργικότητας που θα αποφέρει καρπούς. Η διαχείριση άγχους είναι η καλύτερη διαδικασία για να απαλλαχτείτε σταδιακά από τα δυσάρεστα συμπτώματα και να κατορθώσετε να είστε παραγωγικοί και δημιουργικοί στην επίλυση ακόμα και των καθημερινών σας προβλημάτων.

Το εργασιακό άγχος είναι μια από τις πιο δημοφιλής μορφές άγχους στην σύγχρονη κοινωνία η οποία μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσα από την διαχείριση άγχους. Το άγχος που εμφανίζεται στο εργασιακό περιβάλλον είναι η κυριότερη αιτία στην οποία οφείλονται οι περισσότερες χαμένες εργατοώρες και η μειωμένη επίδοση των εργαζομένων. Μια σωστή και οργανωμένη προσπάθεια για την διαχείριση άγχους αυτής της μορφής μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του άγχους αλλά να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η διαχείριση άγχους μπορεί να εξασφαλίσει ότι το εργασιακό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε αισθητά καλύτερη εργασιακή απόδοση μιας και ο εργαζόμενος που εχει εκπαιδευτεί στην διαχείριση άγχους δουλεύει με μεγαλύτερη συγκέντρωση και άρα είναι πιο παραγωγικός. Και όχι μόνο αυτό. Η διαχείριση άγχους εκπαιδεύοντας τον εργαζόμενο να αντιμετωπίζει το στρες , του δίνει παράλληλα και ένα επιπλέον λόγο να νιώθει ικανός και ικανοποιημένος από την δουλειά του.

Η διαχείριση άγχους επιπλέον προωθεί μια θετική στάση ζωής για το άτομο. Η θετική αυτή στάση που προωθείτε μέσα από την διαχείριση άγχους δεν σχετίζεται μόνο με την εξάλειψη των αρνητικών συμπτωμάτων του άγχους που συμβαίνει κατά την διάρκεια της διαχείριση άγχους, αλλά κυρίως με την καλλιέργεια μιας πιο γόνιμης νοοτροπίας που αντιμετωπίζει το άγχος όχι ως δυσάρεστη κατάσταση πάνω στην οποία το άτομο δεν έχει κανένα έλεγχο αλλά σαν ένα σήμα που ειδοποιεί το άτομο να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση. Με αυτή την οπτική η διαχείριση άγχους δείχνει το δρόμο στο άτομο να μην μεμψιμοιρεί αλλά να αντιμετωπίζει με μαχητικότητα και επίμονη κάθε δυσάρεστη κατάσταση που θα εμφανιστεί στην καθημερινότητα του. Αρά, η διαχείριση άγχους όχι μόνο απαλύνει τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν και καταπονούν την ψύχη και το σώμα, αλλα δίνει στον σύγχρονο άνθρωπο την δυνατότητα μέσα από την διαχείριση άγχους να νιώσει δυνατός και ικανός να αντλήσει ευχαρίστηση και απόλαυση από τα καθημερινά και άπλα πράγματα στην ζωή του.

Τα πλεονεκτήματα από την διαχείριση άγχους σίγουρα δεν αφορούν μόνο ατομικά τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις που αυτός δημιουργεί. Πρώτα από όλα, η διαχείριση άγχους βοηθά καθοριστικά τον σύγχρονο άνθρωπο να αναθερμάνει τις προσωπικές του σχέσεις. Είναι γεγονός ότι κάτω από ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες που εξαντλούν όλη την ενέργεια ενός ατόμου αν δεν έχουν την καθοδήγηση από τη διαχείριση άγχους είναι λίγοι εκεινοι που παραμελούν τις σχέσεις τους προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το άγχος που βιώνουν. Μέσα από την συστηματική διαχείριση άγχους ο άνθρωπος μαθαίνει να μην απομονώνεται και να χάνει την επικοινωνία με τους σημαντικούς ανθρώπους στην ζωή του αλλα να επιδιώκει την έκφραση των συναισθημάτων του και να χρησιμοποιεί τις σχέσεις του ως μοχλό εκτόνωσης του άγχους και της πίεσης που βιώνει. Με αυτό τον τρόπο, η διαχείριση άγχους όχι μόνο δεν αποξενώνει το άτομο από τον προσωπικό του κύκλο αλλα μέσα από την διαχείριση άγχους έρχεται πιο κοντά με όσους τον περιβάλλουν και εμβαθύνει στις σχέσεις του.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η διαχείριση άγχους είναι μια διαδικασία αρκετά ωφέλιμη για τους συγχρόνους ανθρώπους. Η διαχείριση άγχους είναι ικανή και να τους ανακουφίσει αποτελεσματικά από όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα που τους προκαλεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι η διαχείριση άγχους δεν είναι χάσιμο χρόνο αλλα αναγκαία διαδικασία για καλύτερη ποιότητα ζωής.


Προτεινόμενα σεμινάρια:

Εγγυήσεις ποιότητας σε όλα τα σεμινάριά μας

☑️ Χιλιάδες σπουδαστές σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, εμπιστεύονται σε εμάς την επιμόρφωσή τους και την ενδυνάμωση του βιογραφικού τους στην αγορά εργασίας.
☑️ Συνολικά περισσότεροι από 380.000 followers ακολουθούν τις σελίδες μας στα social media, αναδεικνύοντάς μας στην κορυφή της προτίμησης τους.
☑️ Υψηλό επίπεδο επιμόρφωσης με κορυφαίους διδάσκοντες.
☑️ Άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός που διασφαλίζει την εξαιρετική ποιότητα streaming στα εξ αποστάσεως μαθήματα.
☑️ Βεβαιώσεις από πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς